Uyku Laboratuvarı

UYKU LABORATUVARI

Uyku Merkezi (Laboratuvarı) nedir?

                Hastanın ev ortamı gibi oluşturulan özel bir odada uykuda kaydedilebilen bütün verilerinin sonradan incelenmek üzere hasta uyurken gece boyu izlenerek ve kameraya kaydedilerek bilgisayara aktarılması işlemine polisomnografi veya uyku tetkiki adı verilmektedir. Uyku laboratuvarında hastanın beyin elektrosu (EEG-elektroensefalografi)), göz hareketleri elektrosu (EOG-elektrookülografi), çene kas gerilimi elektrosu (çene EMG), yatış pozisyonu kayıtları, nefes alıp verirken burundan giren hava akımı göğüs ve karın hareketleri, kan oksijen seviyesi, kalp grafisi (EKG-elektrokardiyografi) ve bacak EMG-elektromyografisi kaydedilir. Kaydedilirken bu veriler daha sonra değerlendirilerek hastanın uykuda nefes alıp vermede anormallik olup olmadığı, kan oksijen düzenlerinde değişiklik olup olmadığı, uyanıklılık reaksiyonları tespit edilir. Uyku kalitesi, uykunun bölünüp bölünmediği, uykuda nefes kesilmelerinin var olup olmadığı, hangi yatış pozisyonunda belirgin olduğu, uykunun hangi evresinde belirgin olduğu ortaya konur.

Uyku laboratuvarına başvurulması gereken durumlar:

  • Horlama

  • Uykuda nefesin kesilmesi

  • Gündüz yorgunluk, sabah yorgun uyanma

  • Gündüz aşırı uyku hali

  • Obezite

  • Gece terlemesi

  • Gece sık idrara çıkma

Ayrıca hipertansiyon, kalp ritm bozukluğu, kalp yetmezliği, diyabet, KOAH, beyin damar hastalığı bulunan hastalar uyku apnesi açısından araştırılmalıdır. Obez, kısa ve kalın boyunlu kişiler uyku apnesi açısından risk altındadır.

Horlaması olan hastalara öncelikle detaylı KBB muayenesi yapılarak üst solunum yollarında daralmaya neden olabilecek alanlar belirlenmeli tedavisi uygulanmalıdır. Uyku apnesinin kesin tanısı uyku laboratuvarında yapılacak polisomnografik uyku tetkiki ile belirlenmektedir. Bunun için uyku merkezinden randevu alınır. Tedavi uyku tetkiki sonuçları ile belirlenir. Uyku apnesi tanısı alan kişilere hastalığın şiddetine tipine göre CPAP, BPAP, Auto CPAP gibi pozitif hava üfleyen cihazlar kullanılarak uykuda nefes kesilmeleri ve horlamalarının önüne geçilebilmektedir. Tedavi sonrası hastanın horlama ve diğer şikayetleri ortadan kalkmakta, hasta gün boyu olan yorgunluk aşırı uyku hali gibi durumlardan kurtulmaktadır.

Ayrıca hasta  uykuapnesininetkisni azalabilmek için risk faktörleri arasında yer alan aşırı kilonun kontrol altına alınması gerekmektedir. Solunum yollarını olumsuz etkileyen sigara ve alkol tüketimi sonlandırılmalıdır.

Uyku Merkezi’ne Göğüs Hastalıkları Uzmanı Veysel ARIKAN tarafından poliklinikten yönlendirebilirsiniz. Uyku Merkezi Hastanemizin 6. Katında 3 yataklı ünitesiyle hizmetinizdedir.

Öncelikli muayene için Alo 182 veya mhrs.gov.tr’den randevu alabilirsiniz.

Kalite Yönetim Birimi

Mayıs 2018

Klinik Hakkında

16 Şubat 2022